Friday, August 19, 2016

Makan daging salai kito jang


Kalau dah kata anak Neghori...mesti suka dengan menu yang satu ni.  Syoknya bila tengok mak menyalai daging bila anak-anak balik ke kampung.  Baru angkat dari penyalai...akak dah ambik pisau...potong mana yang patut dan makan cicah dengan air asam. Ya ampunnnnnnn.....sedapnya!!

Meh akak share resepi yang sedap itu....manalah tahu kot ada yang teringin mencuba.


Bahan-bahan :

1 kg daging salai - potong nipis-nipis
6 biji bawang merah*
Kunyit hidup (besar ibu jari)*
20 biji cili api*
3 batang serai
1 kg santan segar biasa (nak kuah banyak...boleh tambah santan ni)
1/2 kg santan segar pekat
Bacang muda / mangga muda / pisang muda (hiris nipis-nipis. kalau orang nismilan kata...cincang)
Garam 

Cara-cara :

1. Blend bahan yang bertanda *. Ketuk serai.

2. Dalam kuali....masukkan daging salai yang telah dihiris, bahan yang diblend tadi dan serai. Kacau rata. Masak atas api yang sederhana. Tak perlu tambah air sebab dah ada air dari bahan yang di kisar tadi.  Tutup kuali dengan penutup.  Proses ni orang nismilan kata....kochut kan daging..:-D

3.  Sekali sekala kacau daging tu. Bila air dah mengering....masukkan santan biasa.  Biar masak sampai daging empuk. Masa ni boleh tambah garam skit.

4.  Bila daging dah empuk (cara rasa...ambik daging dalam kuali tu dan ngap dalam mulut)...curahkan santan pekat. Biarkan sampai mendidih. (kalau bubuh pisang muda atau terung telunjuk....boleh bubuh masa ni)

5.  Masukkan bacang muda / mangga muda. Masak sekejap. Rasa garam. Bolehlah padamkan api..

Senang kan???  Sebab tu P.Ramlee kata tukang masak kerjanya enteng....hihihi...

No comments:

Post a Comment