Monday, August 22, 2016

Kepentingan me'ngocut' kan ayam atau daging


Macam pelik pulak headline entry ni....hihihi.  Dinner malam ni cik abang request masak lemak cili api ayam campur kentang. Jadi sambil tunggu ayam dikecutkan dalam kuali tu....akak rasa bagus jugak buat entry ni....(perasanlah kau ni....πŸ˜…πŸ˜…) resepi masak lemak cili api ni sama aja dengan masak lemak daging salai yang pernah akak share kat blog ni....

Proses mengocut kan ayam atau daging ni merupakan step yang penting dalam penyediaan masak lemak cili api. Kalau tinggal step ni....ermmmm kompom tak menyongek lah gulai kau....😏 

Perkataan 'mengocut' tu orang Negeri Sembilan aja yang faham. Akak pun sebab dah dari kecik dipasakkan dengan perkataan tu...jadi macam tak boleh cari pulak perkataan lain yang sesuai untuk menggantikannya...πŸ˜…πŸ˜…

'Mengocut' tu kalau di tukar kepada Bahasa Malaysia standard adalah mengecut. Dalam proses ni....daging atau ayam tu dimasak dahulu dengan bahan bahan kisar dan serai. Nanti air yang ada pada ayam atau daging tu akan keluar dan bahan-bahan yang dikisar akan meresap masuk ke dalam daging atau ayam. Lepas air agak-agak kering....bolehlah tuangkan santan. Akak pun tak tahu nak terang macamana dah. Korang try lah dulu....kalau tak faham nanti tanyalah semula ya.....πŸ˜…πŸ˜…

 

No comments:

Post a Comment